Vanhojen sipulikukkien kokoelma
Casa Haartmanin puutarhassa pääsee tutustumaan perinteisiin, keväällä ja kesällä kukkiviin sipulikukkiin. Casa Haartmanin puutarha on toiminut yhtenä Luonnonvarakeskuksen alkuperäiskasvien varmuuskokoelmien ylläpitäjistä vuodesta 2018 lähtien.
Luonnonvarakeskuksen hajautetut varmuuskokoelmat ovat osa kansallista geenireserviohjelmaa. Ohjelmaa vetää Luonnonvarakeskus ja toiminta rahoitetaan ympäristökorvauksilla. Varmuuskokoelmat on perustettu arvokkaiden geeniresurssien turvaamiseksi. Arvokkaita geeniresursseja säilytetään myös kansallisissa, keskitetyissä kokoelmissa.
Tällä hetkellä hajautettuja varmuuskokoelmia on kahdeksan, joissa säilytetään mm. vanhoja omenalajikkeita (Fruticetum Lohjalla), ruusuja (Porvoossa) ja vihanneksia (Kuralan kylämäki Turussa).
Luonnonvarakeskus on sijoittanut Casa Haartmanin puutarhaan 24 erilaista sipulikukkalajia ja niitä on kerätty eri puolilta maata. Luonnonvarakeskuksen hanke on arvioinut ne ja on myös sijoitettu pitkäaikaissäilytykseen Luonnonvarakeskuksen keskuskokoelmaan Piikkiöön.
Luonnonvarakeskuksen tutkija Maarit Heinosen mukaan jokaisen varmuuskokoelman kasvit ja niiden sijoituspaikat on valittu siten, etteivät ne häiritse olemassa olevaa puutarhaa tai uhkaa siellä jo olevia kasveja. Casa Haartmanin puutarhassa kasvoi ennen puistolumikelloja, idänsinililjaa, metsätulppaaneja sekä varjoliljoja. Varmuuskokoelmaan valittiin sellaisia lajikkeita, jotka eivät vaikuttaisi puutarhan alkuperäisiin kevätkasveihin.
Museon silloinen intendentti Ulrika Grägg kertoi haastattelussa vuonna 2018, että Casa Haartmanin varmuuskokoelmaan haluttiin erilaisia korkeita lajeja, jotka kukkivat toukokuusta kesäkuuhun. Gräggin mukaan lisäksi haluttiin, että uusien kasvien valinnassa otettaisiin huomioon ne kasvit, joita tuotiin paikalle 1920-luvulla Haartmanin lapsuuden ympäristöstä Sauvosta ja kesämökiltä Kemiöstä.
Casa Haartmanin kokoelmaan kuuluu kolme erilaista helmililjaa sekä useita erilaisia narsissseja ja tulppaaneja. Monet kasveista ovat peräisin Varsinais-Suomesta, esimerkiksi Sauvosta, Korppoosta ja Kemiöstä. Kasvien joukossa on myös Naantalista kerätty tai sieltä peräisin oleva tähtinarsissi.