Huset och hemmet
Närvaron av Axel Haartman och hans hustru Hedvig är fortfarande stark i Casa Haartman.
Närvaron av konstnären Axel Haartman (1877-1969) och hans hustru Hedvig f. Stolpe (1874-1967) är fortfarande stark i Casa Haartman i Nådendal.
Casa Haartman var parets hem i fyrtio år och konstnärshemmet är väl bevarat, med allt från tavlor av välkända konstnärer som Helene Schjerfbeck, Fanny Churberg och Victor Westerholm till Axel Haartmans egna verk och möbler som han har designat.
Här finns också handarbeten i textil och metall gjorda av Hedvig Haartman.
Arkitektur och antikviteter
Axel Haartman var mycket intresserad av arkitektur, inredning och möbler. Han gjorde själv dekormålningarna och han har också ritat en del av möblerna, till exempel elementskyddet i matsalen.
Redan under det första året i det nya hemmet inspirerades Haartman att dekorera vissa väggar och taket i både biblioteket och i entrén med målningar. Han ritade även tapeten till gästrummet. Mönstret till dekormålningarna på väggarna i salongen har han tagit från en solfjäder från 1700-talet.
Axel Haartman designade också möbler, till exempel skåpet i matsalen och bokhyllan i biblioteket är inspirerad av läktarskranket i Pargas kyrka. Möblerna byggdes av snickaren Karl Kyrklund från Pargas.
Med tiden samlades en märkbar samling med konst, antikviteter och böcker i Casa Haartman. Växterna var också viktiga i hemmets inredning.
Hedvig Haartman, husets värdinna
Hedvig Haartman ägnade sig åt handarbete och vävde och sydde många av textilierna som finns i Casa Haartman. Hon var husets värdinna och deltog i parets aktiva sällskapsliv. Paret Haartman tyckte om att sitta och läsa eller lyssna på radio tillsammans med sin hund.
Hon dog 1967 och Axel Haartman dog 1969. De är både begravda i Kimito och gravvården är ritad av Axel Haartman.
Paret Haartman betraktade hemmet som Axels förnämsta konstverk och ville det skulle bevaras i ursprungligt skick. Föreningen Hedvigs Minne skötte denna uppgift mellan 1970-2017. År 2017 donerades Casa Haartman till Stiftelsen för Åbo Akademi.
En fläkt av Italien
Bekanta dig med Bryggmans pärla i Nådendal
Casa Haartman är ritat 1925-26 av den kända Åboarkitekten Erik Bryggman (1891-1955) enligt tidens rådande sparsmakade arkitekturideal. Bryggman hade varit Axel Haartmans elev vid Åbo ritskola och ritade huset på uppdrag av sin tidigare lärare, som 1923 hade blivit intendent för Åbo konstmuseum.
Casa Haartman representerar 1920-talets klassicistiska stil med inspiration av Italien och av svensk arkitektur. Speciellt den svenska arkitekten Gunnar Asplund (1885-1940) sägs ha varit en inspirationskälla för Bryggmans arkitektur.
Casa Haartman blev både ateljé och hem
Den tegelmurade villan i två våningar blev både paret Axel och Hedvig Haartmans hem och Axel Haartmans ateljé. Huset har en slätputs i ljusgrått, med inslag av blått och pompejirött i fönster och dörrar. Huset har en stor balkong som bärs upp av fyra pelare med en klassisk geometrisk dekor. Från salongen öppnar sig en terrass som ger tillträde till den lummiga trädgården som på Haartmans tid var fylld med rosor av alla de slag. Idag är trädgården fortfarande är en lummig inhägnad oas med perenner, fruktträd och blommor.
Bryggmans och Haartmans samarbete
Till det yttre är huset Erik Bryggmans skapelse men inomhus har Axel Haartman stått för utsmyckningen och interiörerna pryds av konstnärliga vägg- och takmålningar, som han har gjort.
Axel Haartmans ateljé på övre våningen i Casa Haartman omvandlades till forskarbostad enligt Haartmans testamente och användes av forskare från och med 1970-talet fram till 1990-talet. Efter det har konstnärshemmet haft öppet för mindre grupper och evenemang.
I augusti 2017 överlät föreningen Hedvigs Minne, som har förvaltat Axel och Hedvig Haartmans forna hem sedan 1970, Casa Haartman till Stiftelsen för Åbo Akademi. I donationen ingick en omfattande konstsamling som består av cirka 500 målningar och skisser av Axel Haartman, textiler, böcker, möbler, föremål samt konstverk av andra konstnärer, som till exempel Victor Westerholm, Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg och Helene Schjerfbeck.